VAŽNO : Ransomware

RANSOMWARE – što je to?

alertRansomware je kategorija zlonamjernog programa koji onemogućuje funkcionalnost vašeg računala ograničavanjem pristupa do vaših podataka, na određeni način.

Svjedoci smo sve većeg rizika i napada putem Ransomware / Crypto malware-a na poslovne sustave / korisnike, a napad se dogodio i kolegama koji koriste program Upravljanje zgradama !!!

KAKO SE RAČUNALO ZARAZI RANSOMWARE VIRUSOM

Dovoljno je da korisnik otvori privitak maila – attachment (klikne na njega ) u SPAM poruci koju je dobio putem e-maila a koji je zaražen Trojanskim konjem, koji će se instalirati na računalo.

kako radi kakoradi2Vi nećete primjetiti da se išta dogodilo, no na računalu (serveru!?) instaliran je Trojan koji će se vrlo brzo „javiti“ nekom od svojih poslužitelja na internetu i pokrenuti automatsko instaliranje locker varianta te izvršenje kriptiranja vaših datoteka, što je najgore napasti će i mrežna mjesta kojima pristupate; sva mjesta na kojima vaše računalo i/ili vi kao korisnik imate prava pisanja biti će ubrzo kriptirana.

Nakon toga, zloćudna skripta zahtijeva otkupninu koju treba platiti autoru malware-a za vraćanje funkcionalnosti sustava i omogućavanje ponovnog pristupa vašim podacima. Ransomware program obično prikazuje razne policijske slike za zastrašivanje i iznuđivanje novca od žrtava.

Ransomware-i mogu zaraziti vaše računalo na isti način kao i većina drugih zlonamjernih programa. Najpoznatiji ransomware je Cryptolocker. On vrši enkripciju datoteka na računalu žrtve te zauzvrat traži da vlasnik plati kako bi opet mogao raspolagati njima. Vrlo često napadači traže otkupninu u Bitcoinima (digitalna valuta) kako bi se izbjegao svaki trag. Iznosi otkupnine kreće se i do nekoliko stotina eura (ili preračunato u Bitcoinima).

KAKO PREPOZNATI LAŽNE e-MAILOVE ?

Svakoga dana razni e-mailovi pošalju se na milijune adresa diljem svijeta. Ne postoji jedinstveni način zaštite od ovakvih pokušaja prijevara, ali postoji nekoliko znakova koji mogu upozoriti na to. Neki od njih su:

1. Nestandardna e-mail adresa
Svim e-mailovima koji nisu poslani s poznatih e-mail adresa pristupajte s posebnom pažnjom. Naime, krivotvoreni e-mailovi mogu biti poslani s adresa koje su naizgled slične službenim adresama npr. erstebanka@netbanking.com
Ovisno o e-mail pregledniku koji koristite, potpunu e-mail adresu pošiljatelja možete provjeriti na način da pozicionirate kursor ili kliknete iznad naziva pošiljatelja (npr. Netbanking Support ES). Ukoliko primite e-mail sa sumnjive adrese, odmah ga izbrišite bez otvaranja attachmenta !

2. Neobični privitci
U primjeru lažnog e-maila traži se da otvorite privitak „*.exe, .dll, .doc”.

3. Neobični linkovi
Iako se link može činiti ispravnim, prije klika svakako provjerite pravu destinaciju na koju vas šalje. To možete učiniti jednostavnim trikom. Prije klika, pozicionirajte kursor iznad poveznice i provjerite kako glasi adresa stranice na koju Vas usmjerava. Također, linku možete pristupiti tako da ručno upišete adresu u internetski preglednik.

4. Neobičan rječnik
E-mailovima koji traže „hitnu akciju“ ili „neodgodiv odgovor“ pristupajte s oprezom. Pomno provjerite primljeni e-mail. I imajte na umu da se u lažnom e-mailu vrlo često od Vas traže korisnički podaci, PIN, instalaciju nekakvog alata i sl.

5. E-mail bez teksta
Ukoliko primite e-mail bez teksta i samo sa privitkom u prilogu svakako pristupite s oprezom.

6. Ovjerenje antivirusnog programa
Iako e-mail može imati tekst koji sugerira da je sadržaj e-maila provjeren putem nekog antivirusnog programa, ovaj tekst može biti lažno umetnut, te se ne treba pouzdati u njega.
Ukoliko primite bilo kakav neobičan privitak, najbolja je preporuka da ga ne otvarate dok ne provjerite o čemu se zapravo radi.

KAKO ZAŠTITI SVOJE RAČUNALO OD RANSOMWAREA

Predlažemo nekoliko korisnih savjeta:

  • redovito raditi backup važnih podataka te ih pohraniti  odvojeno od vašeg uređaja,
  • koristiti internet razumno, bez lakovjernog klikanja na obećavajuće reklame ili oglase,
  • ne otvarati dokumente u privitku/attachmentu e-maila od nepoznatog pošiljatelja
  • koristiti antivirusne programe i sigurnosna rješenja,
  • redovito nadograđivati operativni sustav te sve instalirane programe,
  • ne plaćati napadačima, prijaviti napad lokalnoj policiji, a za otklanjanje zaraze obratiti se stručnom osoblju;

Ransomware ne pogađa samo Windows platformu tako da je nužna doza opreza uvijek potrebna u radu sa raznim vrstama uređaja.

zaštita

 

Nakon što je računalo zaraženo jedino što vam preostaje je da očistite trojan (zarazu) i vratite sve dokumente iz backupa (pod uvjetom da imate svježe kopije i da je backup ispravan. (imate li backup vaših podataka?)

PODSJETNIK KAKO NAPRAVITI SIGURNOSNU KOPIJU PROGRAMA UPRAVLJANJE ZGRADAMA

 Nemojte se pitati da li si možete priuštiti svakodnevno sigurnosno spremanje  podataka, već da li si možete priuštiti ne spremanje podataka. Prilikom korištenja računala može doći do : ljudske greške, namjernog brisanja podataka, napada kompjuterskih virusa, pada napona, udara groma, hardverskog kvara, softverskog kvara, požara, poplave pa čak i krađe računala

VAŽNOST IZRADE SIGURNOSNE KOPIJE

Ironija je da će lopov ukrasti računalo zbog samog računala, ali vama će nedostajati podaci. Podaci koji su njemu nebitni te će ih odmah izbrisati. Možda mislite da vam se hard disk neće pokvariti, možda i neće. Ali se može dogoditi tisuće drugih situacija, na koje treba biti spreman odgovoriti

Postoji jedna zeznuta stvar koja se zove Murphy-ev zakon i on se pokazao često točnim prilikom rada na računalima. Taj zakon kaže da nije pitanje “Da li će prestati raditi?”, već je pitanje “Kada će prestati raditi?”.

U informacijskim tehnologijama, sigurnosna kopija ili backup se odnosi na izradu kopije podataka tako da se podaci ukoliko to bude potrebno mogu vratiti

KOJA JE SVRHA IZRADE SIGURNOSNE KOPIJE

Sigurnosne kopije korisne su prvenstveno za dvije svrhe. Prva je vratiti stanje nakon katastrofe (kvara).

Drugo je vratiti mali broj datoteka nakon što su slučajno izbrisane ili korumpirane računalnim virusom

Zbog navedenog sastavni dio programa je i program za izradu kopija podataka iz baze , a obaveza je korisnika programa  SVAKODNEVNA izrada sigurnosne kopije, pohrana na USB stick i odnošenje sticka van ureda. Najbolje je zadužiti jednog djelatnika za sigurnost .

PROGRAM ZA IZRADU SIGURNOSNIH KOPIJA

Program za izradu sigurnosnih kopija protect.exe nalazi se u folderu /Protect

Nakon što pokrenemo program otvara se osnovni ekran

sigurnosne kopije2

Uobičajene postavke su :

sigurnosne kopije1

PRIJE IZRADE SIGURNOSNE KOPIJE OBAVEZNO PROVJERITE DA LI SU SVI KORISNICU IZAŠLI IZ PROGRAMA !!!!

Nakon što pokrenemo izradu sigurnosne kopije otvara se DOS prozor

sigurnosne kopije3

te je potrebno pratiti da li možda javlja grešku ..cannot create.. potrebno je zatim pronaći onog tko još koristi program Upravljanje zgradama, izaći iz programa  i onda ponoviti izradu sigurnosne kopije !

POHRANA KOPIJA BAZE PODATAKA

Nakon što je sigurnosna kopija formirana u folderu /Backup otvorite folder i provjerite VELIČINU datoteke najmlađu po datumu ! Ona mora biti veća u KB od predhodne !

sigurnosne kopije4

Tu datoteku OBAVEZNO KOPIRAJTE na USB vanjski disk koji nosite sa sobom DOMA !!!!

Osim što će vas sigurnosna kopija činiti sretnijima i bez glavobolje, možete uvijek imati sve podatke, a ako se čvrsti disk na računalu pokvari, možete jednostavno prebaciti sačuvane podatke na novi čvrsti disk.

Naravno da backup disk treba nositi sa sobom van prostora gdje se nalazi glavno računalo ili server kako bi se podaci sačuvali ako dođe do požara u prostoru u kojem se server nalazi.

VAŽNO UPOZORENJE

Ukoliko premještate program Upravljanje zgradama na drugu lokaciju ( na server ili drugu particiju diska ), ako selite program na drugo računalo, OBAVEZNO PROVJERITE KAKO SU PODEŠENI PATHOVI ( LOKACIJE DATOTEKA ) U PROGRAMU ZA IZRADU SIGURNOSNIH KOPIJA

Upamtite, kako bi se zaštitili potrebno je poznavati kako prevenirati ali i kako reagirati na incident informacijske sigurnosti.