Spajanje izvadaka i pregled pain001 xml datoteka

Nakon uvođenja SEPE, u protekla tri tjedna, susreli smo se sa problemima koji nisu bili očekivani, a zbog nepripremljenosti nekih banaka mnogi smo dobili dodatne sijede i bar po koji novi čir na želucu.spajanje

Svi korisnici usluga RBA banke , nakon 6.6.2016. bolje reći od  uvođenja SEPE u platni promet sreli su se sa problemom da je banka prestala dostavljati datoteke u izvatcima sa ZBROJNIM nalozima. Zbog toga smo morali RUČNO skidati izvadak po izvadak a zatim opet ručno izvadak po izvadak “povlačiti” iz foldera u kojem se nalazi, jedan po jedan učitavati ……

Kad smo konačno mogli poslati platne naloge u xml formatu pojavio se novi problem…poruke o NEISPRAVNIM platnim nalozima …….

izvadak1

Banka Vam u attachmentu maila dostavlja opet u xml formatu opis greške zbog koje je nalog odbijen !

Kad otvorite datoteku , GLE ČUDA !!!! HIJEROGLIFI !!!

 

izvadak2

 

Pomoć koja je  potrebna kako bi se riješila ta dva  problema je program  Izvatci 1.1…… koji sadrži dvije  aplikacije “Spajanje izvadaka”  i  najnoviju aplikaciju “Čitač poruka o greškama

noviprorrami

Svi oni upravitelji koji su već kupili aplikaciju Spajanje izvadaka imaju pravo na korištenje programa Izvatci 1.1. bez dodatnog plaćanja. Samo se molimo javite Zlatku radi pojašnjenja oko instalacije !

SVRHA APLIKACIJE SPAJANJE IZVADAKA

Aplikacija služi za spajanje pojedinačnih izvadaka (u digitalnom formatu) banaka KBZ, ERSTE, HPB, HYPO,ikonaOTP, PBZ, RBA i ZABA u jedan izvadak koji je zatim mogućeautomatski proknjižiti – sve spojene izvatke ODJEDNOM,  čime se bitno skraćuje proces dnevnog knjiženja !

Korisnicima usluga HYPO banke i KBZ banke takav način, znači skidati izvadak po izvadak a zatim opet ručno izvadak po izvadak “povlačiti” iz foldera u kojem se nalazi, te jedan po jedan učitavati …….je JEDINI mogući jer te banke UOPĆE ne nude dostavu ZBROJNOG naloga putem elektronske pošte.

Upravo zbog tih razloga nastala je ideja  da mi napravimo aplikaciju koja će omogućiti spajanje izvadaka u formatu ZBROJNOG izvatka koji je onda lakše i brže  knjižiti !!!

 

...INICIJALNO PODEŠAVANJE

Nakon što je instalirana, aplikaciju je potrebno inicijalno podesiti, zavisno o tome sa kojom bankom imate ugovor o usluzi platnog prometa.

setup

...NAČIN KORIŠTENJA APLIKACIJE

Na primjeru I-direkt usluge RBA banke prikazan je način skidanja izvadaka sa prometima za neki račun pričuve. Načini skidanja razlikuju se od banke do banke.

skidanjeizv

 

Nakon što smo NEPREUZETE izvatke preuzeli i premjestili iz skinute ZIPdatoteke  u folder …..\BankaIzlaz  pokrenut ćemo aplikaciju SPAJANJE IZVADAKA klikom na ikonu

ikona

spajanje

Spajanje pojedinih izvadaka radi se ovako…

rad

Na primjeru RBA banke prikazan je način skidanja pojedinačnih izvadaka koje nakon skidanja spojimo u jednu datoteku koju zatim proknjižimo automatikom.

 

SVRHA APLIKACIJE ČITAČ PORUKA O GREŠKAMA

Svrha aplikacije je pretvaranje xml datoteke koja sadrži podatke o uočenim  greškama od strane banke u format razumljiv operateru odnosno korisniku .

XML je kratica za EXtensible Markup Language – odnosno jezik za označavanje podataka. Ideja je bila stvoriti jedan jezik koji će biti jednostavno čitljiv i ljudima i računalnim programima. Princip realizacije je vrlo jednostavan: odgovarajući sadržaj treba se uokviriti odgovarajućim oznakama koje ga opisuju i imaju poznato, ili lako shvatljivo značenje. Format oznaka u XMLu vrlo je sličan formatu oznaka u npr. HTML jeziku. Danas je XML jezik vrlo raširen i koristi se za različite namjene: odvajanje podataka od prezentacije, razmjenu podataka, pohranu podataka, povećavanje dostupnosti podataka i izradu novih specijaliziranih jezika za označavanje.

[/accordion]

...NAČIN KORIŠTENJA APLIKACIJE ČITAČ PORUKA O GREŠKAMA

VAŽNO ! Nakon što ste sa servera skinuli datoteku izvodi.exe , potrebno ju je staviti u ISTI  folder u kojem se nalazi odrzav.exe

izvadakrad

Nakon što smo odabrali datoteku sa porukom o grešci kliknemo na STATUS a Čitač poruka o greškama ispisat će u razumljivom formatu sve podatke potrebne kako bi smo mogli  pronaći koji platni nalog je odbijen i zbog čega , te nakon dopune ili potrebne izmjene ponovo zadati banci nalog za plaćanje.

procitano

U gornjem primjeru je greška u tome što je račun primatelja zatvoren.

[/accordion]

CIJENA APLIKACIJE IZVATCI 1.1

Budući da su BANKE krive za nastalu situaciju, aplikacija je potrebna samo onima koji bankare očito sa krivim bankama stoga aplikaciju DODATNO NAPLAĆUJEMO i ne spada u ugovornu obavezu održavanja programa Upravljanje zgradama.

Za sva pitanja i cijenu aplikacije obratite se Zlatku u Zapad-stan.