Sigurnosne kopije

alert
 Nalertemojte se pitati da li si možete priuštiti svakodnevno sigurnosno spremanje  podataka, već da li si možete priuštiti ne spremanje podataka. Prilikom korištenja računala može doći do : ljudske greške, namjernog brisanja podataka, napada kompjuterskih virusa, pada napona, udara groma, hardverskog kvara, softverskog kvara, požara, poplave pa čak i krađe računala

VAŽNOST IZRADE SIGURNOSNE KOPIJE

Ironija je da će lopov ukrasti računalo zbog samog računala, ali vama će nedostajati podaci. Podaci koji su njemu nebitni te će ih odmah izbrisati. Možda mislite da vam se hard disk neće pokvariti, možda i neće. Ali se može dogoditi tisuće drugih situacija, na koje treba biti spreman odgovoriti

Postoji jedna zeznuta stvar koja se zove Murphy-ev zakon i on se pokazao često točnim prilikom rada na računalima. Taj zakon kaže da nije pitanje “Da li će prestati raditi?”, već je pitanje “Kada će prestati raditi?”.

U informacijskim tehnologijama, sigurnosna kopija ili backup se odnosi na izradu kopije podataka tako da se podaci ukoliko to bude potrebno mogu vratiti

KOJA JE SVRHA IZRADE SIGURNOSNE KOPIJE

Sigurnosne kopije korisne su prvenstveno za dvije svrhe. Prva je vratiti stanje nakon katastrofe (kvara).

Drugo je vratiti mali broj datoteka nakon što su slučajno izbrisane ili korumpirane računalnim virusom

Zbog navedenog sastavni dio programa je i program za izradu kopija podataka iz baze , a obaveza je korisnika programa  SVAKODNEVNA izrada sigurnosne kopije, pohrana na USB stick i odnošenje sticka van ureda. Najbolje je zadužiti jednog djelatnika za sigurnost .

PROGRAM ZA IZRADU KOPIJA

Program za izradu sigurnosnih kopija protect.exe nalazi se u folderu /Protect

Nakon što pokrenemo program otvara se osnovni ekran

sigurnosne kopije2

Uobičajene postavke su :

sigurnosne kopije1

PRIJE IZRADE SIGURNOSNE KOPIJE OBAVEZNO PROVJERITE DA LI SU SVI KORISNICU IZAŠLI IZ PROGRAMA !!!!

Nakon što pokrenemo izradu sigurnosne kopije otvara se DOS prozor

sigurnosne kopije3

te je potrebno pratiti da li možda javlja grešku ..cannot create.. potrebno je zatim pronaći onog tko još koristi program Upravljanje zgradama, izaći iz programa  i onda ponoviti izradu sigurnosne kopije !

 

POHRANA KOPIJA BAZE PODATAKA

Nakon što je sigurnosna kopija formirana u folderu /Backup otvorite folder i provjerite VELIČINU datoteke najmlađu po datumu ! Ona mora biti veća od predhodne !

sigurnosne kopije4

Tu datoteku OBAVEZNO KOPIRAJTE na USB ili vanjski disk koji nosite sa sobom DOMA !!!!

Osim što će vas sigurnosna kopija činiti sretnijima i bez glavobolje, možete uvijek imati sve podatke, a ako se čvrsti disk na računalu pokvari, možete jednostavno prebaciti sačuvane podatke na novi čvrsti disk.

Naravno da backup disk treba nositi sa sobom van prostora gdje se nalazi glavno računalo ili server kako bi se podaci sačuvali ako dođe do požara u prostoru u kojem se server nalazi.

VAŽNO UPOZORENJE

Ukoliko premještate program Upravljanje zgradama na drugu lokaciju ( na server ili drugu particiju diska ), ako selite program na drugo računalo, OBAVEZNO PROVJERITE KAKO SU PODEŠENI PATHOVI ( LOKACIJE DATOTEKA ) U PROGRAMU ZA IZRADU SIGURNOSNIH KOPIJA