Digitalni potpis

Digitalni potpis elektronička je, šifrirana oznaka valjanosti digitalnih podataka.

Potpis potvrđuje da podaci potječu od potpisnika i da nisu izmijenjeni.

 

Potpisivanje certifikata i ustanove za odobravanje certifikata

Da biste stvorili digitalni potpis, morate imati certifikat za potpisivanje, što dokazuje identitet. Kada šaljete digitalno potpisan dokument, šaljete i certifikat i javni ključ.

Certifikate izdaje ustanova za izdavanje certifikata i kao vozačka dozvola može se opozvati. Potvrda je obično valjana godinu dana, nakon čega potpisnik mora obnoviti ili nabaviti novu potpisnu potvrdu da bi uspostavio identitet.

Ustanova za izdavanje certifikata (Certificate Authority, CA)

Ustanova za izdavanje certifikata subjekt je sličan javnom bilježniku. Ona izdaje digitalne certifikate, potpisuje certifikate da bi se potvrdila njihova valjanost te bilježi opozvane certifikate i certifikate čija je valjanost istekla.

 

Tražilica certifikata

https://rdc.fina.hr/certificate-search/?lang=hr

Obnova certifikata

https://mojcert.fina.hr/finaportal/

Autentičnost Potpisnik se potvrđuje kao potpisnik.

Integritet Sadržaj nije mijenjan i njime se nije neovlašteno manipuliralo otkako je digitalno potpisan.

Zajamčeno priznavanje Svim stranama dokazuje izvor potpisanog sadržaja. Nepriznavanje znači da potpisnik ne priznaje nikakvu vezu s potpisanim sadržajem.

Solemnizacija Potpisi u datotekama sadrže vremensku oznaku koju je izdao pouzdani poslužitelj za izdavanje vremenskih oznaka, u nekim uvjetima imaju snagu solemnizacije.

Da bi pružio ta jamstva, autor sadržaja mora digitalno potpisati sadržaj pomoću potpisa koji ispunjava sljedeće kriterije:

Digitalni potpis je valjan.

Certifikat povezan s digitalnim potpisom je aktualan (nije istekao).

Osoba ili tvrtka potpisnik, tj. izdavač, je pouzdan.

Za potpisane dokumente koji sadrže valjanu vremensku oznaku smatra se da imaju valjane potpise, bez obzira na starost ili stanje opoziva potpisnog certifikata.

Certifikat povezan s digitalnim potpisom izdavaču potpisniku izdala je ugledna ustanova za izdavanje certifikata (CA).

Digitalno potpisivanje PDF dokumenata omogućava program koji trebate skinuti sa Interneta i instalirati na Vaše računalo